Saltar al contingut

Festes

SANT ANTONI DEL PORQUET

17 GENER

Tradicional festivitat valenciana, típica d’una societat d’altres èpoques, poc mecanitzada, i que ha anat perdent el seu pes. Aquests darrers anys s’ha recuperat la tradició de beneir els animals, més de companyia que d’altra cosa, sempre traslladada al cap de setmana més proper.

LA CANDELERA

2 DE FEBRER

Tradicional festivitat valenciana, típica d’una societat d’altres èpoques, poc mecanitzada, i que ha anat perdent el seu pes. Aquests darrers anys s’ha recuperat la tradició de beneir els animals, més de companyia que d’altra cosa, sempre traslladada al cap de setmana més proper.

SANT VICENT FERRER

DIA DELS COMBREGARS

Festivitat movible, tot i que no és de caire local a Quatretonda, des de sempre, ha tingut el seu tipisme, des de la plàtica en valencià de l’homilia per part del rector, a la tradicional processó del sant pel carrer Sant Vicent. Ja més modernament s’ha incrementat amb la tradicional representació teatral d’un miracle vicentí per part dels veïns de l’esmentat carrer.

Igualment, com en moltes poblacions valencianes, continua celebrant-se dit dia els combregars dels impedits.

1 DE MAIG

Festa de caràcter nacional, en què tradicionalment ací se celebra el dia de les paelles, organitzada pel PSOE en el paratge de l’atmeleral.

FESTA DEL CARRER NOU

FESTA DE LA DANSÀ

El segon diumenge de maig, i en honor de la Mare de Déu dels Desemparats, se celebra la festa del carrer Nou, o de la Dansà, que durant molts anys ha segut un dels pocs exemples de manteniment d’aquest típic ball popular.

La dançà començava en caure la vesprada al llarg del tot el carrer Nou. L’organitzen festers eixits entre els veïns de l’esmentat carrer.

FESTIVITAT DEL JESUSET DE PRAGA

Festa movible, de caràcter religiós, organitzada per la Confraria del Jesuset de Praga, la més antiga de les actualment actives, destacant la processó on els xiquets porten el tradicional guionet amb la imatge del Jesuset de Praga.

SANT PERE

28 I 29 DE JUNY


En honor de dit sant, 29 de juny, és la festa més típica de la localitat, coneguda per molts comarcans. És una festa típica de bous al carrer, ja que durant tres dies les vaques i bous corren solts pel poble, que s’omple de barreres, del matí a la nit.

El dia 28, la vespra, s’hi realitza l'”Entrà”, en què corren tots els animals a la vegada. Són tres dies de bous, darrerament ampliats a quatre.

SANT CRISTÒFOL. DIA DELS TRANSPORTISTES

10 DE JULIOL

Organitzada per l’associació de transportistes del poble, i traslladada com tantes festes al cap de setmana més proper, consistent bàsicament en cavalcada i sopar de germanor, a més de la missa de campanya amb la benedicció de tota classe de vehicles.

ELS SANTETS DE LA PEDRA, FESTA DE LA COOPERATIVA

30 DE JULIOL

Tot i que les darreres dècades ha decaigut molt aquesta festivitat, tan celebrada abans arreu de les terres valencianes, la Cooperativa Vinícola de Quatretonda.

sota l’advocació d’aquests patrons, organitza la festivitat, consistent bàsicament en un sopar popular amb orquestra, el dia de la vespra, on reparteixen el vi, l’amanida i el cacau i tramús.

El dia de la festivitat missa, picadeta d’honor i la tradicional partida de pilota.

LA FIRETA

2 D’AGOST

Festa típica dels més menuts, en què durant una vesprada-nit veuen omplir-se el poble de barraquetes de joguets. Se celebra des de temps molt antics, dins d’un recorregut típic que compren Benigànim, dia 1, Quatretonda, dia 2, i Sant Domingo, dies 3 i 4.

Potser que el nom de fireta resultara per comparació amb la tradicional i principal fira de Xàtiva, de gran importància per al poble des de sempre.

FESTES PATRONALS

PRIMERS DE SETEMBRE

En honor als patrons, Mare de Déu del Roser, Divina Aurora, Sant Josep i Crist de la Fe. Són com la gran majoria de les festes patronals que se celebren arreu de les nostres terres, organitzades pels xics i xiques fadrines i l’ajuntament.

Amb la tradicional publicació del programa o llibre de festes, les processons, misses, orquestres i espectacles de varietats etc.

DARRER DIA FESTES PATRONALS, DIA DELS JUBILATS

La importància que ha pres els darrers anys aquest col. lectiu, tan important en la vida de qualsevol comunitat, ha desembocat ací en l’organització d’una diada festiva al seu càrrec, consistent bàsicament en l’organització d’una vetlada musical i gastronòmica, després de la missa matutina.

DIA DE LA VILA

21 D’OCTUBRE

Festivitat de caire més popular i cultural que no oficial, no debades s’hi commemora la consecució del títol de vila per part del fins aleshores lloc de Quatretonda, un 21 d’octubre de 1587.

Un títol que significava l’existència com a poble independent de Quatretonda, jurídicament i territorialment.

SANT MARTÍ

11 DE NOVEMBRE

Festivitat local de gran tradició, molt lligada sentimentalment al poble, entre d’altres coses, perquè la celebren tradicionalment i de forma majoritària els xiquets, que eixe dia no van a escola, sinó de romeria a l’ermita de Sant Martí, separada uns tres quilòmetres del poble, on després de missa rebran el tradicional caputxet de caramels; després la típica fogassa.

Antigament acudien veïns dels pobles dels voltants, com la Pobla del Duc i Benigànim. Els anys en què cau en cap de setmana, l’afluència de gent és molt nombrosa.

ALTRES DIES I ACTIVITATS LÚDICO-FESTIVES

El dia dels fanalets Durant les festes patronals, organitzat pel C.C. Dorresment. Els més menuts recorren el poble amb els seus cresols de meló, hi ha premis i regals.

El dia de la bicicleta. Memorial Juan Mahiques. Durant la setmana en què se celebra el dia de la vila. Eixa matinada les bicicletes recorren els carrers de la població al so dels xiulets. Després esmorzar popular. Organitzat pel programa d’Animació Cultural de l’Ajuntament. Dia de l’Arbre. Dia tradicional de la Comunitat, en què es fa una eixida a un punt determinat de la Serra per plantar diverses espècies autòctones, que prèviament s’hauran repartit. Després dinar popular. Organitzat pel programa d’Animació Cultural de l’Ajuntament.